
Aktiebolagsskolan – Avsnitt 2: Vill du starta aktiebolag? Här är reglerna du måste ha koll på!
Tusentals svenskar drömmer varje år om att starta eget. Men visste du att ett misstag i registreringsprocessen kan göra hela ditt aktiebolag ogiltigt, innan det ens hunnit bildas?Oavsett om du siktar på en konsultfirma eller kafé på hörnet, så börjar allt med en korrekt bolagsbildning. I det här nyhetsbrevet reder vi på Treschow & Partner ut exakt vilka krav lagen ställer och vad du måste göra för att ditt aktiebolag ska bli verklighet.
Vilka kan bilda bolaget?
Det första steget är att ha en eller flera stiftare, det kan vara en fysisk person eller ett företag som tar initiativet att starta bolaget. Det finns dock begränsningar, personer under 18 år, de som är försatta i konkurs, har näringsförbud eller har förvaltare får enligt lag inte vara stiftare. Detta säkerställer att bolaget bildas av personer som är behöriga.
Stiftelseurkunden – bolagets födelsebevis
När bolaget ska bildas måste stiftarna upprätta en stiftelseurkund. Detta är ett formellt dokument där alla viktiga beslut om bolagets start samlas. Enligt 2 kap. 10 § ABL måste stiftelseurkunden innehålla bolagsordningen, som är bolagets grundläggande regelverk. Bolagsordningen definieras närmare i 3 kap. ABL och ska bland annat ange bolagets namn, var styrelsen har sitt säte, vilken verksamhet bolaget ska bedriva, samt regler kring aktiekapital, antal aktier och styrelseledamöter. Den är helt enkelt bolagets "spelregler" och måste vara tydligt formulerad för att Bolagsverket ska godkänna registreringen.
Att teckna och betala för aktierna
I stiftelseurkunden ska också framgå hur många aktier som tecknas och till vilket pris (teckningskurs). En eller flera stiftare ska teckna samtliga aktier och betala för dem, antingen i kontanter eller med så kallad apportegendom, det vill säga egendom som kan tillföra bolaget värde, såsom inventarier eller maskiner. Värdet på apportegendom ska vara rimligt och väl dokumenterat för att undvika övervärdering.
Registrering – sista steget för att bli en juridisk person
När stiftelseurkunden är färdigställd och undertecknad av samtliga stiftare ska styrelsen anmäla bolaget till Bolagsverket för registrering inom sex månader. Om detta inte sker eller om Bolagsverket nekar registreringen, faller bolagsbildningen och alla insatta medel ska återbetalas till tecknarna. Det är därför avgörande att processen genomförs korrekt och i tid.
Att bilda ett aktiebolag handlar inte bara om ambition, det kräver noggrannhet och koll på juridiken. På Treschow & Partner ser vi till att ditt bolag blir rätt från början, så att du kan fokusera på din verksamhet. Hör av dig till oss, så hjälper vi dig hela vägen från idé till registrerat aktiebolag!