Båtjuridik

Ta hjälp av våra kompetenta & erfarna båtjurister

Inom båtbranschen förekommer ofta många och komplicerade frågor kring köp och försäljning. Vi har god erfarenhet av båtjuridik och angränsade frågor i både professionell verksamhet som för dig som privatperson.

Vi kan bland annat hjälpa dig med följande;

  • Ge stöd och råd i frågor som rör försäljning och köp
  • I ett tidigt skede göra en bedömning och svara på frågor innan en tvist uppstått
  • Upprätta och granska avtal hänförliga till båtverksamhet
  • Biträda vid tvister
  • Förhandla och ingå förlikningar


Båtjurist
Båtjurist

Checklista om du ska sälja båt


Om du har bestämt dig för att sälja din båt så finns det några saker som du bör tänka på. Först och främst så bör du informera den potentiella köparen om det du vet om båten. Desto tydligare du är med allt du vet om avseende skick och funktioner desto bättre kommer er affär att bli. 

Många köpare vill provköra båten som de är intresserade utav och i de fallen så bör du som säljaren tänka på att åka med under provkörningsturen. Innan du låter en potentiell köpare få provköra båten så bör du även be att få se någon form av identifikationshandling. Om en person skulle köra iväg med båten så gäller inte alltid din stöldförsäkring eftersom du har gett personen nyckeln. 

Se även upp med båtförmedlare som kan vara oärliga. För det fall du vill ha hjälp av en förmedlare med att sälja din båt så kolla upp företaget ordentligt innan. Du kan se efter på internetsidan allabolag.se men även Google är väldigt bra att använda sig utav för att få information om ett företag. Det du vill undvika med en oärlig förmedlare är att de ger dig en liten handpenning och att de därefter försvinner med båten. Om du är en privatperson som ska ta hjälp av en förmedlare som ska hjälpa dig att sälja båten bör du även vara medveten om att konsumentköplagen kan komma att bli tillämplig på köpet. Bland annat så kommer reklamationstiden i så fall bli tre år istället för två år enligt köplagen. Fel och brister som upptäcks inom sex månader kan även komma att anses att de fanns där vid köpetillfället om du som säljare inte kan bevisa motsatsen. 

Avtalet

När du väl har hittat en köpare så är det dags att skriva ett köpeavtal för båten. Det kan vara bra att känna till att muntliga avtal gäller precis som skriftliga när det kommer till köp och försäljning av båtar. Däremot är skriftliga avtal bra för det blir ofta ett tillfälle då köpare och säljare sätter sig ner och diskuterar detaljerna kring köpet och köpeobjektet, i det här fallet båten. Tänk på att vara så ärlig som möjligt om det du vet om avseende båten och dess skick. Många gånger är det när förväntningarna hos en köpare brister som dessa blir missnöjda och vill reklamera båtköpet eller vill ha prisavdrag. Om du har varit noga med att upplysa köparen om båtens skick och funktioner och eventuella skador inför köpet så bidrar det både till att en köpare blir medveten om eventuella fel och brister samt att en köpare inte kan reklamera fel och brister som denne fått information om.Checklista om du ska köpa båt

Går du i köpa båt tankar? Då finns det några saker som du bör tänka på. Läs gärna igenom vår checklista för att få en trygg och säker affär. 

Vad är det för båt som du är ute efter?

Först bör du tänka över vad du vill ha för båt och hur du ska använda den? Ska det vara en familjebåt som man kan sova i eller är du ute efter mindre båt som är lätt att lägga till? Är det en motorbåt du är ute efter eller föredrar du segelbåt? Så det kan vara bra att först ta fram papper och penna och skriva ner vad som är viktigt för dig. Tänk över hur mycket tid du vill lägga på båten, båtens storlek och bensinförbrukning och hur och när du ska använda den. Om du har en klar bild framför dig så underlättar det när du ska börja leta efter just din drömbåt. 

När du väl har fått en klar bild av vad för båt som du är ute efter kan det vara bra att fastställa en budget. Hur mycket ska din drömbåt få kosta? Om du har en ungefärlig prisbild så kan du även se till hur du ska finansiera ditt båtköp. Har du sparat pengarna sedan tidigare eller behöver du hjälp med finansieringen. 

Nu är det dags för dig att göra din research och denna bör du göra noggrant. Ta reda på allt kring de båtar du är intresserad av och se till elsystem, modell, material och motor. Om du har klarhet i detta så vet du även på ett ungefär vad priset kan landa. När du ser till priset och hur mycket din båt får kosta så bör du ha i åtanke att det tillkommer även andra kostnader som försäkring, båtplats och eventuellt underhåll. Många väljer att köpa sin båt på avbetalning och om du ska välja denna avbetalningsmodell så bör du även göra en noggrann undersökning av de olika långivarna som finns på marknaden och se till både ränta och avgifter. 

Tänk på att provköra 

När du väl har hittat en båt som du är intresserad av så är det viktigt att du provkör båten och även undersöker den noggrant. Det kan även vara bra att skriva ner en frågelista till säljaren till exempel bör du ta fråga hur drevet och motorn är servade. Ett båtköp är en stor och oftast dyr affär så ta god tid på dig och undersök noga alla funktioner och skrymslen. Du bör även be om att få provköra båten för att få en känsla av hur den går. När du provkör båten kommer du även kunna kontrollera båtens olika funktioner och användbarhet.


Kontrollera båten och säljaren innan köpet

När du har provkört bilen och undersökt den noga och du har bestämt dig för att det är just den här båten som du vill ha så bör du kolla upp så att båten inte är stulen. Ibland säljs dessvärre stulna båtar vidare på en andrahandsmarknad och därför är det viktigt att du som konsument gör vissa kontroller innan båtköpet. För det fall du köper en båt som är stulen är det inte säkert att du kan hävda godtrosförvärv utan den ursprungliga ägaren kan ha rätt att få tillbaka båten. För att ta reda på att det verkligen är rätt ägare som säljer båten så kan du be att få se servicehistorik och till exempel försäkringshandlingar. 

Så hur kan du då kontrollera detta kanske du undrar. På Larmtjänst sida kan du hitta massa information och tips och råd. https://www.larmtjanst.se/ På deras hemsida kan du även hitta efterlysta båtar som blivit stulna från sin ägare. Du bör även dubbelkolla båtens motor- eller skrovnummer för att försäkra dig om att båten inte är stulen. Uppgifter om efterlysta motorer och båtar kan du som sagt hitta på Larmtjänst sida men du kan även kolla med Sjöpolisen länk : https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/batstold/

Vi har nu gått igenom vilka kontroller du kan göra av båten men du bör även kolla upp säljaren. När det sen kommer till säljaren av båten kan du be att få se körkort eller pass eller om säljaren har något annat som kan identifiera denne. Du bör även kolla om båten är belånad. Om båten är belånad kan ni med fördel göra upp båtaffären på säljarens bank så att det blir tydligt att de eventuella lån som finns löses.

Avtalet

När det är dags att ingå ett avtal mellan köpare och säljare så ska först nämnas att detta kan ske både muntligt och skriftligt. Skriftliga avtal är alltid att föredra för dels så blir det tydligt för er båda vad som gäller och sen kan man ofta slippa rättsliga tvister om man har gjort ett tydligt och välformulerat avtal. Du kan med fördel ladda hem ett köpeavtal här på vår sida www.båtjuristen.se där ni kan fylla i förutsättningarna för er affär. Det som kan vara bra att känna till är att det kommer att vara två olika typer av lagar som gäller beroende på om köpet sker mellan två privatpersoner, mellan två företag eller då ett företag säljer till en privatperson. De lagar som kommer att reglera ert köp är konsumentköplagen eller köplagen beroende på vilka parterna är.

Läs mer om vårt verksamhetsområde på Båtjuristen.se