Vad gäller vid bygglov?
Vad gäller vid bygglov?
Bygglov är en tillståndsprocess som regleras i svensk lagstiftning och är en nödvändighet för att få uppföra nya byggnader, bygga till eller göra vissa ändringar på befintliga byggnader. Bygglov krävs till exempel för ändringar som påverkar byggnadens konstruktion, planlösning, yttre utseende eller användningsändamål. Det finns dock undantag från kravet på bygglov såsom för ekonomibyggnader för jordbruk i områden utanför en detaljplan.
Vem frågar man om bygglov?
Ansökan om bygglov görs skriftligen till byggnadsnämnden. Till ansökan ska ritningar, beskrivningar och andra relevanta uppgifter framgå.
Om ansökningshandlingarna är ofullständiga kan byggnadsnämnden förelägga sökanden att komplettera dessa inom en viss tid. Byggnadsnämnden prövar ansökningar om bygglov och fattar beslut om beviljande eller att avslå ansökningen.
För vissa åtgärder, som inte kräver bygglov, kan det ändå finnas en skyldighet att anmäla åtgärden till byggnadsnämnden. Det finns även möjlighet att få tidsbegränsade bygglov för åtgärder som inte uppfyller alla krav men som är avsedda att pågå under en begränsad tid.
Beslut om bygglov kan överklagas, och ett beviljat bygglov får verkställas fyra veckor efter det att beslutet har kungjorts. Viktigt att tänka på är att åtgärder som genomförs innan ett lovbeslut vunnit laga kraft sker på ägarens egen risk.
När kan bygglov nekas?
Bygglov kan nekas av flera anledningar. Nedan följer några exempel:
- Åtgärden strider mot gällande detaljplan.
- Byggnaden eller byggnadsdelen omfattas av rivningsförbud i detaljplan eller områdesbestämmelser.
- Åtgärden uppfyller inte kraven i plan- och bygglagen.
- Åtgärden innebär en väsentlig ändring av användningen.
Vad händer om man bygger utan bygglov?
Om man bygger utan lov kan byggnadsnämnden kräva att byggnationen stoppas omedelbart. Nämnden kan även ta ut en sanktionsavgift om någon olovligen utför en åtgärd som kräver bygglov. Denna avgift motsvarar fyra gånger den avgift som skulle ha betalats om lov till åtgärden hade meddelats. Utöver detta kan nämnden i de fall då byggnadens konstruktion inte är stabil eller kan medför fara för människors liv eller hälsa, utfärda ett byggnadsföreläggande.
Vad händer om man börjar bygga innan bygglov?
Byggnadsnämnden kan ingripa genom att meddela föreläggande om att vidta rättelse, vilket kan förenas med vite. Om byggnadsarbetet fortsätter kan byggnadsnämnden förbjuda ytterligare arbete. Nämnden kan även vidta åtgärder i efterhand om detaljplanen eller områdesbestämmelserna inte uppfyller de lagstadgade kraven.
Avslutningsvis kan man konstatera att det är viktigt att följa och vara införstådd i de lagar som finns kring bygglov.
Kontakta oss för ett kostnadsfritt rådgivningssamtal