Viktigt att tänka på vid leasingavtal för häst
Viktigt att tänka på vid leasingavtal för häst
Inom travsporten har leasing av häst varit vanligt länge och denna trend börjar nu spridas även inom ridsporten. För hästägaren innebär leasing trygghet, då man vet vem som tar hand om hästen och kan välja en skicklig tränare eller ryttare. För den som leasar hästen är fördelen att kunna lämna tillbaka den efter till exempel en avslutad tävlingskarriär. När ni upprättar ett leasingavtal är det viktigt att inkludera följande punkter:
- Specificera syftet med leasingen.
- Ange om ryttaren eller leasingtagaren har rätt till eventuella vinster och i vilken omfattning.
- Klargör vem som ansvarar för hästens försäkring.
- Bestäm regler för hästens matchning och om tränaren har rätt att fatta beslut självständigt.
Att leasa, låna eller hyra en häst kan vara en utmärkt lösning för de som av olika anledningar inte vill köpa en egen häst. Hästägaren vet var hästen befinner sig och leasingtagaren, eller fodervärden inom ridsporten, har friheten att lämna tillbaka hästen efter en viss period. I leasingavtalet är det avgörande att båda parter anger syftet med leasingen, vilket kan vara viktigt att specificera varför hästen inte säljs direkt.
Svensk Travsport har en ändringsanmälan som stipulerar att ägaren ska få 30% av insprungna pengar, vilket är branschpraxis men kan justeras enligt överenskommelse. Det är också viktigt att lova att vårda hästen så den inte minskar i värde under leasingtiden. Om hästens värde ökar, kan leasingtagaren ha rätt till ersättning som kompensation. Det är fördelaktigt att i leasingavtalet specificera vem som har rätt att träna hästen och att tränaren ska utföra sitt arbete efter bästa förmåga.
Försäkring och veterinärvård
En av de mest kritiska punkterna i leasingavtalet är att leasingtagaren ska tillkalla veterinär och vårda hästen vid sjukdom. Det rekommenderas att avtalet tydligt klargör att leasingtagaren är skyldig att teckna en veterinärvårdsförsäkring och behandla hästen enligt veterinärens anvisningar. Detta minskar risken för missförstånd och säkerställer att leasingtagaren förstår sina åtaganden.
Om hästen får en långtidsskada
Det är viktigt att inkludera vad som ska ske om hästen blir långtidsskadad. Vanligtvis kommer leasingtagaren och hästägaren överens om att hästen då återgår till ägaren.
Träningsförhållanden och överenskommelser
I travsporten är det viktigt att klargöra vem som är part med vem i leasingavtalet. Om leasingtagaren överlåter vård och träning till någon annan, är det normalt sett inte säljarens/ägarens ansvar. Travhästägarna och Travtränarnas Riksförbund har enats om branschvillkor som kan användas som utgångspunkt och dessa finns på www.travsport.se.
Viktiga punkter
Innan ni skriver under leasingavtalet bör ni diskutera och klargöra följande:
- Träningsavgift
- Provision på insprungna pengar
- Extra kostnader vid användning av annan kusk än tränaren eller dennes lärling
- Vad som ingår i träningsavgiften och vad tränaren har rätt att köpa in och vidarefakturera hästägaren.
För att undvika framtida tvister är det viktigt att skriva in i leasingavtalet att tränaren ska styrka eventuella merkostnader. Tränarens handlingsfrihet att göra mindre inköp eller beställa veterinärundersökningar bör också klargöras.
Hästägarens medgivande vid viktiga frågor
Som tränare är det viktigt att hästägaren är införstådd med överenskommelsen innan avtalet ingås. Ingen tränare har rätt att utföra åtgärder som påverkar hästens brukbarhet utan hästägarens medgivande, förutom vid akuta djurskyddsskäl. Diskutera även om hästägaren ska medverka i beslut om matchning, kuskval och andra viktiga delar.
Som tumregel kan ni skriva in i avtalet att hästägarens godkännande krävs för att prova hästen i ny disciplin, anmäla den till lopp med högre avgifter, eller starta hästen i ett annat land. Hästägaren kan också ha rätt att lägga in veto mot enstaka kuskval.
Genom att noggrant diskutera och dokumentera dessa punkter
kan ni säkerställa en smidig och rättvis leasingupplevelse för både hästägare
och leasingtagare. Vi på Treschow & Partner har stor erfarenhet inom hästärenden så tveka inte med att höra av er till oss redan idag!
Kontakta oss för ett kostnadsfritt rådgivningssamtal
E: info@treschowpartner.se
T: +46 (0) 704-18 55 93