Checklista om du ska sälja båt

Checklista om du ska sälja båt

Om du har bestämt dig för att sälja din båt så finns det några saker som du bör tänka på. Först och främst så bör du informera den potentiella köparen om det du vet om båten. Desto tydligare du är med allt du vet om avseende skick och funktioner desto bättre kommer er affär att bli.

Många köpare vill provköra båten som de är intresserade utav och i de fallen så bör du som säljaren tänka på att åka med under provkörningsturen. Innan du låter en potentiell köpare få provköra båten så bör du även be att få se någon form av identifikationshandling. Om en person skulle köra iväg med båten så gäller inte alltid din stöldförsäkring eftersom du har gett personen nyckeln.

Se även upp med båtförmedlare som kan vara oärliga. För det fall du vill ha hjälp av en förmedlare med att sälja din båt så kolla upp företaget ordentligt innan. Du kan se efter på internetsidan allabolag.se men även Google är väldigt bra att använda sig utav för att få information om ett företag. Det du vill undvika med en oärlig förmedlare är att de ger dig en liten handpenning och att de därefter försvinner med båten. Om du är en privatperson som ska ta hjälp av en förmedlare som ska hjälpa dig att sälja båten bör du även vara medveten om att konsumentköplagen kan komma att bli tillämplig på köpet. Bland annat så kommer reklamationstiden i så fall bli tre år istället för två år enligt köplagen. Fel och brister som upptäcks inom sex månader kan även komma att anses att de fanns där vid köptillfället om du som säljare inte kan bevisa motsatsen.

Avtalet

När du väl har hittat en köpare så är det dags att skriva ett köpeavtal för båten. Det kan vara bra att känna till att muntliga avtal gäller precis som skriftliga när det kommer till köp och försäljning av båtar. Däremot är skriftliga avtal bra för det blir ofta ett tillfälle då köpare och säljare sätter sig ner och diskuterar detaljerna kring köpet och köpeobjektet, i det här fallet båten. Tänk på att vara så ärlig som möjligt om det du vet om avseende båten och dess skick. Många gånger är det när förväntningarna hos en köpare brister som dessa blir missnöjda och vill reklamera båtköpet eller vill ha prisavdrag. Om du har varit noga med att upplysa köparen om båtens skick och funktioner och eventuella skador inför köpet så bidrar det både till att en köpare blir medveten om eventuella fel och brister samt att en köpare inte kan reklamera fel och brister som denne fått information om.


Vill du veta mer? Kontakta någon av våra advokater på Treschow & Partner:


Kontakta oss för ett första kostnadsfritt rådgivningssamtal