Missa inte detta om du ska köpa båt

01.03.2021

Är du sugen på att göra slag i saken och köpa en båt som passar dina behov?

Följ då gärna checklistan här nedanför för att lyckas med ditt båtköp.

  • När du har bestämt dig för att köpa båt så är det lätt att man forcerar båtaffären. Så snart man har fattat beslutet om at bli båtägare så börjar man se framför sig hur man glider runt på ett öppet hav och med vinden i håret. Men stressa aldrig igenom ett båtköp utan ta god tid på dig. Börja med att skriva ner en lista med punkter på vad som är viktigt för dig och utgå sen från en när du letar efter den perfekta båten.
  • Många väljer att köpa en begagnad båt och eftersom garantier och reklamationstider kan variera jämfört om man köper en ny båt så är det extra viktigt att kolla upp båten ordentligt. Eftersom äldre båtar ofta skiljer sig i skicket om man jämför med nya båtar så bör du göra en grundlig undersökning av båten. Antingen själv eller ta hjälp av någon som är duktig på båtar.
  • När du har hittat båten med stort B bör du be säljaren om att få provköra båten. Precis som bilar så kan det variera mycket från båt till bår hur den är att köra.
  • Om båten är tillverkad efter år 1998 så bör du kontrollera att båten är CE-märkt. Du bör även se efter så att serviceboken finns och bläddra igenom denna. Speciellt viktigt är det att kontrollera att ägaren gjort service på båten som till exempel motor och skrov.
  • Något som också kan vara bra att kontrollera är att båtens motor inte är större än vad som är godkänt för båten.
  • Vi har redan gått igenom att det är viktigt att undersöka båten ordentligt inför köpet och här kommer några tips vad du bör gå igenom. Undersök akterspegeln för att se efter så att den inte har angripits av fukt eller har sprickbildningar. Undersök båtens botten så att den ser okej ut. Därtill bör du undersöka elsystemet och olika installationer på båten samt bränslesystemet.
  • Vem är det som säljer båten? Undersök säljaren så gott som det går och om det är ett företag som säljer båten så kommer man ofta långt med Google.

Sist men inte minst Stort lycka till med ditt båtköp!

www.båtjuristen.se