Strandskyddsdispens och Tomtplatsavgränsning: Vad du behöver veta

12.09.2023

Det svenska landskapet kryllar av vackra sjöar, skärgårdar och kustlinjer. Dessa naturområden har inte bara ett estetiskt värde utan också en ekologisk betydelse. Därför har Sverige infört regler kring strandskydd för att bevara dessa områden för framtida generationer. Men vad innebär det egentligen för dig som fastighetsägare? Och hur kan vår advokatbyrå hjälpa dig när det kommer till strandskyddsdispens och tomtplatsavgränsning?

Vad är Strandskyddsdispens?

Enligt Miljöbalk (1998:808) finns det ett generellt strandskydd på 100 meter från strandlinjen i både sjöar och hav. Syftet är att säkerställa att dessa områden förblir tillgängliga för alla och att värdefulla naturmiljöer skyddas.

Men i vissa fall kan det finnas skäl att bygga eller förändra nära strandlinjen. Kanske drömmer du om ett brygghus, eller att utvidga din sommarstuga. I dessa fall kan du ansöka om strandskyddsdispens.

Tomtplatsavgränsning – Varför är det viktigt?

För att kunna bedöma om strandskyddsdispens kan beviljas, behöver man också fastställa var din tomtplats egentligen slutar. Detta kallas tomtplatsavgränsning. Rätt avgränsning säkerställer att inga onödiga intrång görs i strandskyddat område. Det kan även påverka om, och hur, du får bygga på din fastighet.

Hur kan vi hjälpa dig?

Att navigera genom de juridiska vattnen kring strandskydd och tomtplatsavgränsning kan vara komplicerat. Här är några skäl till varför du borde överväga att anlita oss:

1. Erfarenhet: Vår advokatbyrå har erfarenhet av att hantera ärenden kring strandskyddsdispens och tomtplatsavgränsning.

2. Juridisk Expertis: Vi är uppdaterade med de senaste lagändringarna och prejudikaten inom detta område.

3. Personligt Engagemang: Varje klient är unik, och vi strävar efter att erbjuda skräddarsydda lösningar som passar just dina behov.

Om du funderar på att bygga eller förändra nära stranden, eller om du är osäker på hur din tomtplats bör avgränsas, kontakta oss idag. Vi på Advokatfirman Treschow & Partner är här för att guida dig genom processen, se till att allt går rätt till och att dina intressen skyddas. Fyll i formuläret här nedanför så kontaktar vi dig inom 24 timmar. 

Eller ring oss på mobilnr: 0704-185593

Nyckelord: strandskyddsdispens, tomtplatsavgränsning, advokatbyrå, strandlinje, miljöbalk, bygglov, Sverige, juridisk rådgivning, fastighetsägare, naturmiljöer, strandskydd.